Fredagsmys, brunch, förrätt, mingel…
det passar alltid med Blinier!
Extra mumsiga blir dem med löjrom, creme fraiche och finhakand rödlök. Hemgjort örtolja sätter pricken över iet!
Ingredienser 4 port.
3 dl mjölk
1 paket jäst (50 g)
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 st ägg
1 nypa salt
50 gram smör
Blinier, gör så här:
– Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
– Tillsätt de två mjölsorterna och vispa till en jämn smet.
Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt i mjölblandningen.
– Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter.
Under tiden smeten jäser gör du örtoljan.
– Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och äggvitor i den jästa smeten.
– Grädda i blinierpanna på medelvärme.
Vänd och grädda också andra sidan.
Örtolja:
3 msk plockad färsk timjan
4 blad salvia
15 blad basilika
1 dl hackad persilja
3 msk citronsaft
2 msk finrivet skal av en ekologisk citron
1 krm salt
1 nypa vitpeppar
2 dl fin rapsolja
Gör så här:
– Tvätta örtena och slunga bort vattnet.
– Plocka av bladen och rensa bort kvistar.
– Riv skal av citronen och pressa ut saften.
– Lägg alla ingredienserna till örtoljan i en mixer eller använd stavmixer. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera dem gräddade blinier med löjrom, en klick crème fraiche, hackad rödlök, dillvippa och örtolja.
NJUT!!!