Farmors hemlagade rödkål!

Gillar ni rödkål?
I så fall är det värt besväret att laga den själv,
vilken skillnad mot färdigköpt.
Prova får ni se!
Dessutom mycket billigare och sockermängden bestämmer ni själva.


Ingredienser:

1 rödkål (ca 1,2 kg)

4 lökar

3 äpplen

3 lagerblad

2 kanelstänger

250 ml torrt rött vin

120 ml rödvinsvinäger

Salt, peppar

1 matsked socker, alt.erytriol

60 g gåsfett, alt. kokosfett

2 msk rårörda lingon

ev. lite maizena utrörd i lite vatten


Gör så här:

Ta bort de yttre bladen från kålen. Rengör, tvätta och kvarta kålen och skär ut stjälken. Skär kålkvarteren i fina strimlor. Skala löken, halvera dem och skär dem i strimlor. Skala, kvarta och kärna ur äpplena. Skär äppelkvarter i tunna skivor. Blanda kålstrimlor, lagerblad, kanel, vin, vinäger, äppelskivor och lökremsor i en skål. Krydda med salt, peppar och socker. Knåda kålen med händerna och marinera i ca 1 timme.

Hetta upp gåsfettet i en stor gryta. Tillsätt rödkålen och vätskan och låt puttra på medelvärme. Efter ca. 60 minuters tillagning, ( känn efter att kålen är lagom mjuk) rör ner lingonen. Krydda med salt och peppar. Blanda stärkelsen och lite vatten tills det är slätt. Rör ner den blandade stärkelsen i rödkålen, låt koka upp och låt puttra i ca 10 minuter. Mums!!!

Går att frysa!

385550401_376936998190342_3077846473454954665_njpg

371434325_375390634945429_7700096235568322979_njpg

405592033_874084260869301_953918734388685499_njpg

405605192_1046793183188429_8778229736950514312_njpg

377291655_243588275409732_7630655407177381635_njpg