Farmors hemlagade rödkål!
I så fall är det värt besväret att laga den själv,
vilken skillnad mot färdigköpt.
Prova får ni se!
Dessutom mycket billigare och sockermängden bestämmer ni själva.
Ingredienser:
1 rödkål (ca 1,2 kg)
4 lökar
3 äpplen
3 lagerblad
2 kanelstänger
250 ml torrt rött vin
120 ml rödvinsvinäger
Salt, peppar
1 matsked socker, alt.erytriol
60 g gåsfett, alt. kokosfett
2 msk rårörda lingon
ev. lite maizena utrörd i lite vatten
Gör så här:
Ta bort de yttre bladen från kålen. Rengör, tvätta och kvarta kålen och skär ut stjälken. Skär kålkvarteren i fina strimlor. Skala löken, halvera dem och skär dem i strimlor. Skala, kvarta och kärna ur äpplena. Skär äppelkvarter i tunna skivor. Blanda kålstrimlor, lagerblad, kanel, vin, vinäger, äppelskivor och lökremsor i en skål. Krydda med salt, peppar och socker. Knåda kålen med händerna och marinera i ca 1 timme.
Hetta upp gåsfettet i en stor gryta. Tillsätt rödkålen och vätskan och låt puttra på medelvärme. Efter ca. 60 minuters tillagning, ( känn efter att kålen är lagom mjuk) rör ner lingonen. Krydda med salt och peppar. Blanda stärkelsen och lite vatten tills det är slätt. Rör ner den blandade stärkelsen i rödkålen, låt koka upp och låt puttra i ca 10 minuter. Mums!!!
Går att frysa!