Flammkuchen
Tarte Flambée eller Flammkueche som den kallas i Alsace och var den också kommer ifrån,
har en lång historia. För flera hundra år sedan hade bondgårdarna sin egen bakugn att baka bröd i.
För att testa om temperaturen var lagom för baket, tog man en lite bit av degen, plattade ut och la i ugnen.
Blev den krispig snabbt var det dags. En dag var en bonde lite hungrig och kom på idén att lägga sina favoriter, gräddfil, rökt fläsk och lök ovanpå. Den ljuvliga doften spred sig till grannarna som undrade vad han gjorde. Då delade han skapelsen i bitar så alla kunde smaka. Precis så gör man än idag på Flammkuchen restaurangerna. Visst är det härligt!
Här kommer ett recept med de traditionella tillbehören, men även lite champinjoner och grönkålsblad har smugit sig in. Så mumsigt! Prova får ni se!
Ingredienser 4 personer:
Deg:
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
ca 6 dl vetemjöl
1 tsk havssalt
1 msk olivolja
Fyllning:
1 gul och 1 rödlök
250 g varmrökt sidfläsk (eller bacon)
100 g champinjoner, några späda grönkålsblad efter tycke
2–3 repade timjankvistar
2 dl crème fraiche + 200 g Philadelphia naturell
100 g riven gruyèreost (alt. västerbottenost) nymald svartpeppar
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250° C.
Lös jästen med ljummet vattnet, tillsätt olja och salt och arbeta in mjölet med maskin i ca 5 minuter.
Låt jäsa i 30 minuter. Kavla ut degen tunt, använd gärna pastamaskin för att få den extra tunn.
Skala och skiva löken tunt. Tvätta champinjonerna och skiva tunt.
Skär fläsket i tunna strimlor. Stek fläsket i sitt eget fett till det tar färg. Ta ut och lägg åt sidan.
Stek champinjonerna i samma panna till det tar färg.
Blanda crème fraiche med Philadelphia och bred ut jämt på degen, toppa med lök, fläsk, champinjoner, grönkålsblad, riven gruyère, samt repad timjan.
Grädda i nedre delen av ugnen till den gyllene färg. Ca 10 minuter beroende på ugn. Har du en pizza- eller baksten så använd gärna den för extra krispig botten. Grädda en Flammkuchen i taget!
Kör några varv med pepparkvarnen över. Dela i bitar och servera direkt.
Bon appetit!