Glutenfri chévrepaj med sötpotatis

Ingredienser till en pajform med löstagbar kant 26 cm diameter:

Glutenfri pajdeg:

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

1 krm salt

50 g smör

1 ägg

3 msk vatten

Gör så här:

Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk och salt och lägg ner i en matberedare.

Skär smöret i tärningar och tillsätt det. Kör tills allt blandats. Tillsätt ägg och ca 3 msk vatten och kör till en deg. Tryck ut degen i en pajform.

Förgrädda gärna, men inget måste.

Vill du förgrädda, gör så här: Sätt ugnen på 200°.

Nagga botten med en gaffel. Låt stå kylskåpskallt i 30 minuter.

Förgrädda i 5–10 minuter.

(Alternativt använd färdig kyld pajdeg)

Fyllning:

1 kg sötpotatis

Olivolja

4 vårlökar

ca. 10 dadlar

300 g chévrefärskost

100 g riven smakrik ost

ca. 6 körsbärstomater

Rostade pinjenötter att strö över.

Äggstanning:

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

salt och peppar

Gör så här:

Skala och tärna sötpotatisen i ca 2 cm stora bitar. Lägg på ugnsplåt , ringla över salt och olja.

Baka i ugnen tills de är mjuka.

Fördela hälften av den rivna osten i bottnen av pajen.

Tvätta och skiva vårlöken, fördela ovanpå osten.

Kärna ur dadlarna och skär i små bitar. Varva med potatisen i pajformen.

Vispa ihop färskost, ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll över fyllningen.

Dela tomaterna, fördela längst upp. Sist strö över resterande riven ost.

Grädda i 225 grader i ca 45 minuter.

Låt stå en stund i avstängd ugn.

Strö över pinjenötter vid servering och ringla evt. balsamico.

En god sallad passar till! Voilá!

275991568_707625313703531_2925646163102942132_njpg