Glutenfri chévrepaj med sötpotatis
Ingredienser till en pajform med löstagbar kant 26 cm diameter:
Glutenfri pajdeg:
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 g smör
1 ägg
3 msk vatten
Gör så här:
Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk och salt och lägg ner i en matberedare.
Skär smöret i tärningar och tillsätt det. Kör tills allt blandats. Tillsätt ägg och ca 3 msk vatten och kör till en deg. Tryck ut degen i en pajform.
Förgrädda gärna, men inget måste.
Vill du förgrädda, gör så här: Sätt ugnen på 200°.
Nagga botten med en gaffel. Låt stå kylskåpskallt i 30 minuter.
Förgrädda i 5–10 minuter.
(Alternativt använd färdig kyld pajdeg)
Fyllning:
1 kg sötpotatis
Olivolja
4 vårlökar
ca. 10 dadlar
300 g chévrefärskost
100 g riven smakrik ost
ca. 6 körsbärstomater
Rostade pinjenötter att strö över.
Äggstanning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt och peppar
Gör så här:
Skala och tärna sötpotatisen i ca 2 cm stora bitar. Lägg på ugnsplåt , ringla över salt och olja.
Baka i ugnen tills de är mjuka.
Fördela hälften av den rivna osten i bottnen av pajen.
Tvätta och skiva vårlöken, fördela ovanpå osten.
Kärna ur dadlarna och skär i små bitar. Varva med potatisen i pajformen.
Vispa ihop färskost, ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll över fyllningen.
Dela tomaterna, fördela längst upp. Sist strö över resterande riven ost.
Grädda i 225 grader i ca 45 minuter.
Låt stå en stund i avstängd ugn.
Strö över pinjenötter vid servering och ringla evt. balsamico.
En god sallad passar till! Voilá!