Königsberger Klopse
Frikadeller a lá Königsberg, mer klassiskt går inte.
Rätten kommer ursprungligen från staden Königsberg ( idag Kaliningrad) i Ostpreussen.
Den har gamla anor, redan Immanuel Kant serverade dem i sitt hem.
Här kommer en lite lättare tappning men minst lika goda för det. Testa får ni se ;)
Ingredienser 4 pers.:
- 500 kalvfärs
- 2 gula lökar
- 1 ägg
- 2 msk ströbröd
- salt, vitpeppar, paprikapulver
- 1 tsk senap
- 50 g finhackade sardeller
- Kokosolja
- 1/2 morot i bitar
- 3 lagerblad
- 2 dl syrad grädde
- 1 rågad msk maizena
- 2,5 dl turkisk yoghurt
- 1 Buljongtärning kalvfond
- 1 äggula
- 50 g kapris
- avriven skal av 1 citron (ekologiskt)
- 1 msk citronsaft
- gräslök
Tillbehör:
- Basmatiris, kokt potatis eller potatismos
- Broccoli eller sallad
- Rödbetor passar också till
Gör så här:
1. Rör ut skorpmjölet i lite vatten och låt svälla 5 min. Rör ner ägget, sardeller, senap, salt, peppar och paprikapulver.
Finhacka löken.
Spara hälften till senare, andra hälften blanda i skorpmjölblandningen. Ta i färsen och blanda allt ordentligt,
sätt i kylen.
2. Riv av citronskal och pressa ut saften, ställ åt sidan.
Koka upp vatten i en stor kastrull, salta, ta i morot och lagerblad. Koka ca. 5 minuter.
3. Sätt på riset enligt anvisning på förpackningen.
4. Forma nu lagom " Klopse" med fuktade händer och lägg i det kokande vatten. Dra ner värmen och låt dra i 15 minuter. Ta ut Klopsen sen och håll varm.
5. Under tiden fräs resterande lök i kokosolja utan att dem tar färg. Häll i grädde och buljongtärning, samt 1/2 liter, evt lite mer av kokbuljongen. Låt puttra en stund. Blanda i kapris samt spad och citronskal.
6. Blanda äggula med yoghurten.
Vispa ihop maizena med lite vatten och red av såsen.
Koka ca 2 minuter.
Dra ner värmen nu, den får inte koka nu när du vispar ner yoghurtblandingen.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Häll såsen på Klopsen och strö över gräslök.
Servera med valfritt tillbehör!
Guten Appetit!!!