Lammfärsspett, vitlökssås, ugnsbakad blomkål med kapris, citron och brynt smör, potatishalvor
Smakerna gifter sig verkligen underbart i denna rätt.
Allt görs i ugnen, vilket är smidigt och mindre tidskrävande.
Prova får ni se! Mums!!!
Ingredienser:
800 gram lammfärs
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl vatten
3 msk panko
1 msk Garam Masala
1tsk kanel
nymalen svartpeppar
1 tsk salt
Träpinnar
Ca. 10 potatis av fast sort.
Paprikapulver
Olivolja
Flingsalt
Gör så här:
Hacka löken.
Pressa
vitlöken.
Blanda panko med vatten och ägget i en bunke. Låt stå en liten stund.
Blanda ner övriga ingredienser .
Forma färsen till järpar som du trycker fast på spett.
Sätt på en ugnsplåt. Dela potatisen och lägg runtom spetten.
Pensla med olivolja, strö över paprikapulver och flingsalt.
Baka i ugnen i 180 grader på nedre falsen (samtidigt med blomkålen)
Blomkål
1 blomkål [500 g]
20
salviablad, hackade
250 g smör (varav 100 g till blomkålen)
0,75 dl kapris
3–4 tsk citronsaft
Flingsalt
Gör så här:
Ansa blomkålen, placera i en ugnssäker form och gnid in huvudet med 100 gram smör.
Strö över flingsalt.
Baka i 50 minuter i ugnen. Sätt ovanför plåten med spetten.
Bryn under tiden 150 g smör och lägg i salvian när smöret tystnat.
Tillsätt kapris och pressa i 3–4 tsk citronjuice.
Servera blomkålshuvudet med det brynta smöret.
Vitlökssås
150 g naturell färskost
2 dl majonnäs
2 dl grekisk yoghurt
2 msk sweet chilisås
3 pressade vitlöksklyftor
Rör ihop och smaka av med salt och nymalen
svartpeppar.
Låt stå en stund.
Anrätta på ett fat eller i en större skål. Strö evt över hackad persilja.
Låt det smaka!