Mördegskakor med smetana, citron och kanel
Ingredienser ca 70 styck:250 g rumsvarm Smetana
280 g mjukt, rumsvarmt smör
400 g mjöl
100 g dinkelmjöl (typ 630)
Avriven skal på den citron (ekologiskt)
1/2 tsk vaniljpulver
5 msk socker och 1 tsk kanel att doppa kakorna i sedan
Mjöl till arbetsytan
Gör så här:
Rör Smetanan tills den är slät. Blanda smöret fluffigt, rör ner Smetana.
Tillsätt båda mjölen, samt andra ingredienserna och knåda allt med degkrokenpå mixern i 2–3 minuter.
Slå in degen i folie och ställ i kylen i ca 30 minuter.
Kavla ut degen med en kavel på en mjölad arbetsyta till en tjocklek av
0,8–1 cm.Skär ut ca 75 stjärnor eller andra figurer (4–5cm Ø vardera)
och fördela dem på 3 plåtar klädda med bakplåtspapper.
Knåda ihop degen som blir över gång på gång och kavla ut den igen tills
degen är slut. Grädda i plåtar i förvärmd ugn.(elspis:180 °C / varmluftsugn:160 °C) i ca 15 minuter.
Blanda socker med kanel i en bred, grund skål.
Ta bort kakorna och rulla försiktigt in dem medan de fortfarande är varma. Låt svalna.