Skreitorsk med lime och apelsinhollandaise, blomkål och potatisduchesse, samt smörstekta svartrötter

Otrolig god smak kombination när den fruktiga lena såsen 
möter den delikata fisken, blomkål och potatisduchessen, 
samt de smörstekta svartrötterna.
Toppa gärna med savoykålchips.
Mums!!!

Ingredienser 4 portioner:
- 4 bitar skreitorsk
- Panko

- 500 g svartrötter, skalade och kokta al dente
- 1 blomkålshuvud
- 1 kg mjöliga potatis, t. ex King Edward
- 3 äggulor
- 80 g smör
- Salt och peppar
- evt. savoykålchips

Såsen:

- 270 g smör
- 5 äggulor
- 1 ekologiskt apelsin och lime
- Salt, peppar, cayennepeppar

Gör så här:

Putsa blomkålen och skala potatisen. Koka i saltat vatten. När de är mjuka häll av vattnet. Vispa med elvisp. Tillsätt äggulor, smör, salt och vitpeppar. Blanda väl. Klicka eller spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera 5–10 minuter i övre delen av ugnen, tills moset fått färg.

Salta Skreien 4-5 min före tillagning (det drar ur vatten och gör köttet fastare)
Vänd i panko. Stek Skreien i hälften smör, hälften olja på medelhög värme först i ca 3 min på varje sida.  Sänk temperaturen och ta från värmen. Ös kontinuerligt och låt den efterstekas i pannans egen värme tills innetemperaturen är 45-47 grader.

Stek svartrötterna i smör tills de får färg, krydda med salt peppar och lite muskot.

Såsen:

Tvätta apelsin och lime riv av skalet fint och pressa ut saften.
Smält smöret. Mixa äggulor, apelsin och limeriv och 4 msk saft, 1/2 tsk salt med en stavmixer, alternativt elvisp i en hög behållare. 
Tillsätt smöret droppvis under ständig vispning.
Smaka av med peppar, cayennepeppar, evt mer salt.

Servera genast!


395839969_706473531374277_964873541784140894_njpg


395368429_2140728676295546_1755458386298610729_njpg


395725458_4330466457179334_828127418439817658_njpg