Sparris med citronhollandaise, persiljepotatis, parmaskinka samt crisp och rostade pinjenötter
Hurra, äntligen sparris!!!!
Ingredienser:
8 vita sparrisar + 16 gröna sparrisar
1 tsk salt 1 tsk strösocker 1 msk pressad citron 12 skivor parmaskinka 1 msk olivolja
Rostade pinjenötter
Citronhollandaise:
150g smör 3 äggulor 1 msk kallt vatten 1 msk pressad citron 1 msk rivet citronskal
1 msk hackad citronverbena
1 nypa salt
Persiljepotatis:
Ca. 1/2 kg nypotatis
1 dl hackad persilja
Smör
Salt, peppar, paprika
Gör så här:
Skala den vita sparrisen och skär bort den nedersta tjocka delen.
Den gröna behöva inte skalas, men putsa evt och skär bort änden.
Koka den vita först mjuk i en vid och låg kastrull eller panna tillsammans med salt, socker och citron. Beroende på tjocklek så brukar det ta 6-8 minuter om de inte är för tjocka. De ska ha lätt tuggmotstånd.
Lägg till de gröna efter halva tiden. Känn med en kniv så de inte blir för mjuka. Håll varm.
Stek 4 skinkskivorna på båda sidorna i olivoljan på hög värme så de blir torra och krispiga.
Låt de rinna av på hushållspapper. Smula sönder dem till smulor.
Rulla resterande skinka till rosor som serveras till.
Till såsen smält smöret, häll upp i en liten skål och låt svalna.
Koka upp vatten i en kastrull och ställ över en värmetålig bunke av t ex metall.
Sänk värmen så vattnet endast sjuder.
Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft och häll det i bunken.
Vispa konstant medan du häller i det avsvalnade smöret i en tunn stråle tills såsen tjocknar.
Rör i rivet citronskal och citronverbena, smaka av med salt. Ta bunken från värmen.
Till persiljepotatisen koka nypotatis. Skölj med kallt vatten och dra bort skalet.
Stek i rikligt smör och krydda. Strö över persilja och låt steka med en stund.
Arrangera allt på en tallrik, skeda över såsen och stör över skinkcrisp samt rostade pinjenötter.
Smaklig spis :)