Galettes Bretonnes

Galettes Bretonnes

Man måste bara älskar Bretagne, dess landskap, människorna och maten så klart.

Förutom pinfärska skaldjur, makalösa bakverk och cider, får Galettes mitt hjärta att klappa.

Klassikern fylls med Emmentaler, skinka och stekt ägg, men går så klart att variera i all oändlighet.

Här använder jag Castello Pinkrosépeppar, Prosciutto, brynt smör med valnötter och ruccola.

Var pedant när det gäller receptet, speciellt när det handlar om att grädda med Lardigenn, det lönar sig absolut.

Lardigenn är för mig något slags “undermedel”, som ni kan även använda att grädda pannkakor med.

Voilá! Bon Appétit!

Ingredienser 8 Galettes:

300 g bovetemjöl

6 dl mineralvatten

9 g salt

Lardigenn:

1 äggula

100 g rumsvarm ister

Fyllning 1:

2 skivor Pinkrosépepparost

2 skivor Prosciutto

50g smör, 1 dl hackade valnötter

(smält smöret i en kastrull och låt bubbla på medelvärme tills det doftar knäck. Tillsätt nötkrosset)

Ruccola

Fyllning 2:

1 skiva Maasdammer, Emmentaler eller riven gruyére

1 skiva kokt eller rökt skinka av god kvalitet

1 stekt ägg

Gör så här:

  1. Mät upp bovetemjöl, 4 dl vatten och salt i en köksmaskin alt. använd en skål och handmixer.
  2. Vispa 5 minuter på mellanhastighet. Vispa ytterligare 5 minuter och tillsätt 2 dl vatten allt eftersom.
  3. Täck över och låt degen fermentera 24 timmar i kylskåpet.
  4. Efter vilotiden, vispa ner ytterligare 30 ml mineralvatten i degen. Nu är den klar att gräddas.
  5. Blanda ister med en gaffel tills den är mjuk och smidig. Rör ner äggulan till det blir en homogen massa.
  6. Pensla den varma ( måste vara så varmt att en vattendroppe puffar bort direkt) stekpannan eller Crepejärnet rikligt med Lardigenn. Fördela i skopa deg i mitten på pannan och vicka på pannan så att smeten blir jämnt fördelad över stekytan. När degen har stelnat markera en fyrkant med stekspaden, så du kan enkelt vika sidorna sedan. Kika lite på undersidan tills den är gyllenbrun.
  7. Garnera nu på fyrkanten med valfri fyllning, vik kanterna inåt och voilá kan du servera. Bon Appétit! Tips: Smeten håller flera dagar i kylen, så du kan grädda en ny Galette även dagen därpå!

Skicka mig ett mail när bloggen uppdateras

Lämna ett svar