Har ni också mängder med tomater?
Jag sorterar de som inte är så vackra och gör tomatsås.
Den går bra att frysa och ha som den är eller
som bas i en gryta eller soppa.
Ingredienser:
2 l färska tomater
4 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 chili (styrka efter tycke)
3 msk olivolja
3 msk balsamico
3 msk grönsaksfond
2 dl vatten
5 dl basilikablad, gärna en kryddig sort, t.ex. Magic mountain
salt och peppar
Gör så här:
Dela tomaterna i bitar, finhacka vitlök, chili och lök, Fräs i olja ca i 10 minuter.
Rör om då och då.
Tillsätt fond, vatten, och balsamico. Låt puttra på låg värme i ca. 20 minuter.
Tillsätt basilikan. Mixa med stavmixern. Bara lite om du vill du ha såsen lite grövre.
Smaka av med salt och peppar, evt. lite socker! Klart!
