You are currently viewing Peace

Peace

Rosen med en fascinerande och underbar historia.

Den börjar strax utanför franska Lyon 1935, när rosodlaren Francis Meilland korsar några rosor. Fröna han får ger ett femtiotal plantor som han vill testa vidare.

Framåt hösten 1936 kommer de första blommorna. En av rosorna utmärker sig för sin skönhet och Francis börjar föröka den.

När kriget närmar sig Frankrike befarar Francis att hans plantskola ska ödeläggas. För att rädda sin nya ros sänder han påsar med grenar till rosodlare i Turkiet, Italien, Tyskland och USA.

En av påsarna kommer med ett av de sista planen som avgår till USA. Grenarna klarar resan och rosen kan börja förökas. Den testas i olika klimatzoner och visar goda egenskaper angående härdighet och växtkraft.

Man beslutar att högtidligt introducera rosen till försäljning i USA den 29:e april 1945. Med hopp om fred döps rosen till ’Peace’. För att symbolisera rosens namn släpps två vita duvor mot skyn på introduktionsdagen.

Samma dag nås Hitler av beskedet att Mussolini är död, följande dag tar han sitt eget liv.

Samtidigt hålls en konferens i San Francisco som leder till att FN grundas. Delegaterna där får varsin Fredsros tillsammans med en skriven förhoppning om evig fred.

I Frankrike klarade sig Meillands plantskola genom kriget. 1942 döpte Francis rosen till ’Madame A. Meilland’ för att hylla sin mor Claudia, Antoine Meilland’s fru. Hon hade tragiskt gått bort i cancer som relativt ung.

Rosen blev snabbt populär i Frankrike.
Efter kriget fick Francis veta att även de grenar som sänts till Italien och Tyskland klarat sig.

I Italien hade rosen odlats fram under namnet ’Gioia’ (glädje) och i Tyskland under namnet ’Gloria Dei’ (Guds härlighet) Snart spirade miljontals Fredsrosor runtom i en sargad värld.

’Peace’ har betytt mycket för öka intresset för rosor, men även för att öka trädgårdsintresset i allmänhet. Långt över 100 miljoner plantor har hittills planterats av ’Peace’, och i hundratals nyare rossorter ingår ’Peace’ som ”förälder”.

Francis Meilland hann uppleva rosens segertåg över världen innan han gick bort 1958. I hans dagbok stod det: ”Tänk så märkligt att alla dessa miljoner rosor kommer från ett litet frö, inte större än ett knappnålshuvud. Ett frö som så lätt kunde ha missats eller kasserats i ett ögonblick av ouppmärksamhet.”

Skicka mig ett mail när bloggen uppdateras

Lämna ett svar