You are currently viewing Sötpotatis och surkålsflirt

Sötpotatis och surkålsflirt

En riktig kärleksförklaring till 2 av mina favoriter
Sötpotatis och surkål!
Utsökt kombination mellan sälta, sötma och lite surt!


Ingredienser:
1 kg sötpotatis 4-5 mjölig kokande potatis
1 burk surkål, ca 600g
2 gula lökar
4 kvistar persilja
1 pkt bacon eller kalkonbacon ( frivillig)
1,5 dl äppeljuice
1 äpple
80 g smakrik ost
2 msk smör
1 salladslök
2 dl crème fraiche 2 dl matlagningsyoghurt
Örtsalt, salt, peppar, muskot, rökt paprikapulver


Gör så här:
1.Skala sötpotatisarna och potatisar , tärna och koka dem mjuka ca 15 min. i saltvatten. Under tiden häll av surkålen i durkslag och låt rinna av. Skala löken och tärna fint. Tvätta persiljan skaka av vattnet och hacka fint.
2. Tärna bacon och stek den krispig. Ta ur pannan och lägg på hushållspapper. Stek löken i baconfett ca. 4 min. Tillsätt surkål och äppeljuicen. Skala äpplet, kärna ur och riv grovt.
Rör ner i surkålen och koka med ca. 10 min. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Tillsätt persiljan.
3. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft 180 grader.
Riv osten. Häll av potatisen och krossa grovt, tillsätt 2 msk smör och smaka av med muskot.
4. Fördela nu potatisstamp omlott med surkålen i en gratängform. Strö över baconet och osten.
Gratinera i ugnen i ca.20 minuter.
5. Under tiden tvätta salladslöken och skiva den fint.
Rör ihop crème fraiche med yoghurt, örtsalt, peppar och paprikapulver.
Ta ut gratängen, strö över salladslöken och servera med såsen!

Det passar att steka valfri korv till för den hungrige!
NJUT!!!

Skicka mig ett mail när bloggen uppdateras

Lämna ett svar