You are currently viewing Surdegsbröd med fullkorn

Surdegsbröd med fullkorn

Doften av nygräddad surdegsbröd väcker barndomsminnen där jag ser mormor böjd över det stora karet med deg och forma limporna. Hon var mästare på det. I byn stod det ett bakhus med stenugn som alla kunde boka upp sig för att grädda sina bröd. Där ville jag gärna vara med och sitta i ett hörn. När brödet var färdig, skar hon av änden, strök på tjockt med smör och lät mig smaka. Jag blir tårögt än i dag så gott var det.

Nu testade jag den färdiga surdegen från Kron Jäst och resultatet blev toppen! Prova ni med!!!

Ingredienser 2 bröd:

  • 1 påse Surdeg fullkornsvete Kron Jäst
  • 25 g Jäst för matbröd
  • 5 dl kallt vatten
  • 5 dl vetemjöl durum
  • 7,5 dl Kärnvetemjöl med fullkorn
  • 2,5 tsk salt eller havssalt
  • 1,5 msk oliv- eller rapsolja

Gör så här:

Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan övriga ingredienser utom salt.

Knåda till en smidig deg, 2 min sakta och 6 min snabbt i maskin. Häll i saltet i slutet, sista 2 min i maskin på snabb hastighet. Degen får vara lös, men inte kladdig.
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 h.

Vid degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 h.

Häll upp degen på bordet. Dela i 2 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form.

Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 h.

Sätt ugnen på 260 °C.

Skåra bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 230 °C.

Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på galler.

Skicka mig ett mail när bloggen uppdateras

Lämna ett svar