You are currently viewing Wallenbergare

Wallenbergare

En klassiker bland husmanskost!

Wallenbergare 😋

Denna gången lagat gutenfri, absolut lika gott om inte godare! Använde glutenfri panko från @esgiralimentacion att vända biffarna i och det blir bättre än med skorpmjöl.

Brynt smör, stekt blomkål, ärter, potatismos och rårörda lingon så klart! Himla smarrigt 👩‍🍳🍽

Ingredienser 4 portioner:

500 g kalvfärs, finmalen

3 äggulor

3 dl vispgrädde

2 dl glutenfri panko till panering

2 krm malen torkad kryddpeppar, kryddnejlika och muskot (valfritt).

0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller matberedare med kniv.
  3. Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Spara vitorna i kylen till något annat, t.ex .omelett
  4. Tillsätt äggulorna till färsen. Rör ut eller mixa ut äggulorna i färsen.
  5. Tillsätt salt, vitpeppar och ev. kryddorna.
  6. Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Tillsätt bara grädde tills färsen är lös men fast nog att forma biffar.
  7. Hit kan du förbereda smeten och förvara i kylen om du önskar.
  8. Sprid ut ströbröd på en tallrik.
  9. Skira smöret i en liten kastrull.
  10. Värm en stekpanna och ta i någon msk av det skirade smöret. Stek gärna ett smakprov av smeten och smaka av med salt och peppar.
  11. Dela upp smeten i fyra delar. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna och den blir lättare att forma. Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
  12. Värm en stekpanna och bryn dem i smör och olja på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
  13. Lägg över på en ugnsfast form och sätt i ugnen.
  14. Låt dem steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Gör under tiden potatismos.
  15. Koka upp de gröna ärtorna.
  16. Servera Wallenbergarna med potatismos, kokta gröna ärter, skeda över skirat smör samt servera rårörda lingon till.

Skicka mig ett mail när bloggen uppdateras

Lämna ett svar