En klassiker bland husmanskost!
Wallenbergare
Denna gången lagat gutenfri, absolut lika gott om inte godare! Använde glutenfri panko från @esgiralimentacion att vända biffarna i och det blir bättre än med skorpmjöl.
Brynt smör, stekt blomkål, ärter, potatismos och rårörda lingon så klart! Himla smarrigt
Ingredienser 4 portioner:
500 g kalvfärs, finmalen
3 äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl glutenfri panko till panering
2 krm malen torkad kryddpeppar, kryddnejlika och muskot (valfritt).
0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller matberedare med kniv.
- Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Spara vitorna i kylen till något annat, t.ex .omelett
- Tillsätt äggulorna till färsen. Rör ut eller mixa ut äggulorna i färsen.
- Tillsätt salt, vitpeppar och ev. kryddorna.
- Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Tillsätt bara grädde tills färsen är lös men fast nog att forma biffar.
- Hit kan du förbereda smeten och förvara i kylen om du önskar.
- Sprid ut ströbröd på en tallrik.
- Skira smöret i en liten kastrull.
- Värm en stekpanna och ta i någon msk av det skirade smöret. Stek gärna ett smakprov av smeten och smaka av med salt och peppar.
- Dela upp smeten i fyra delar. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna och den blir lättare att forma. Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
- Värm en stekpanna och bryn dem i smör och olja på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
- Lägg över på en ugnsfast form och sätt i ugnen.
- Låt dem steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Gör under tiden potatismos.
- Koka upp de gröna ärtorna.
- Servera Wallenbergarna med potatismos, kokta gröna ärter, skeda över skirat smör samt servera rårörda lingon till.
