Cevapcici med Tzatziki, Ratatouille och Bulgur med Vermicelli
Familjens smakrika storfavorit som vi gärna lagar en storsats av.
Allt kan även kombineras med andra rätter!
Ingredienser Ratatouille:
- 1 aubergine
- 2 röda paprika
- 1 zucchini
- 2 röda och 2 gula lökar- Vitlöksklyftor efter tycke
- 1 burk körsbärstomater, t.ex Mutti
- en handfull färska körsbärstomater
- salt, svartpeppar, timjan, chilipulver, paprikapulver
- olivolja
Gör så här:
Tvätta grönsakerna och tärna grovt. Skala löken och dela i klyftor. Stek auberginen gyllene i olivoljan. Fyll på med zucchini, löken, paprika och krydda. Häll sist över alla tomater. Rör inte om!Lägg på lock ock låt sjuda på svag värme ca.15 minuter. Rör om och låt sjuda 15 minuter till.
Cevapcici:- 1 kg valfri färs, t.ex. nöt, bland eller lamm
- 1 finhackad gul lök
- 3 ägg
- ca 1 1/2 dl panko
- salt, svartpeppar, paprikapulver, kanel, harissa
Gör så här:
Blanda panko ut i 2dl vatten och låt svälla.
Vispa i äggen och löken.
Krydda med salt, kanel, paprika, peppar och harissa efter tycke.
Blanda ner färsen. Smaka av.
Forma avlånga köttbullar, liknande järpar. Pensla med olja.
Stek i ugnen 225 grader i ca 15 minuter eller i stekpannan.
Ingredienser Tzatziki:
- 2 dl kesella 10%- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 gurka
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk färsk hackad oregano
- 1 msk olivolja extra virgin
- några varv med svartpepparkvarnen
- salt
Gör så här:
Skala gurkan och riv grovt. Lägg i ett durkslag och salta.
Låt rinna av i 30 minuter. Krama ur saften med handen.
Rör ihop yoghurt, kesella, pressad vitlök, gurkrasp, svartpeppar, oregano och olivolja.
Smaka evt. av med salt.
Bulgur med Vermicelli:
Fräs en finhackad lök i lite olja, blanda ner en påse saffran. Följ sedan anvisningen på förpackningen.