Egen surkål på mammas vis

Modernt är det nu, med syrade grönsaker, att fermentera och lägga in.
Fast detta sätt att bevara grönsaker är 1000 tals år gammalt.
Gott och nyttig alla gånger!
Här kommer min mammas recept på surkål. Så länge jag kan minnas stod det ett stenkrus i källaren med den goda varan. En linneduk och en tung sten låg ovanpå.
Hur man sedan tillreder surkålen på bästa sätt hittar ni också här på bloggen!
Varsågoda!

Ingredienser:
- 50 kg vitkål
- 1 kg jodfri salt
- ca 60 g hela enbär
- 2 fl. torrt vitvin

Gör så här:
Dela vitkålen i fyra delar. Skär bort rotdelen. Strimla vitkålen! Varva sedan ihop med salt, enbär och vitvin lager för lager i kruset. Tryck ner hårt emellanåt, speciellt i slutet. Lägg en linneduk ovanpå och ett tungt föremål, t.ex. en sten. Efter ca. 8 veckor är surkålen klar.

Kolla gärna, det finns flera recept på goda rätter här på vad som ni kan göra sen!
Guten Appetit!!!

Lgga in surkl p mammas visjpg

59907852_1352004078284173_7752941132111151104_njpg

59934791_811331105908227_6551357660925526016_njpg