Fetagratinerad sparris med jordgubbar och hemlagat citronmajonäs
Lättlagad med somriga smaker! Mums!
Ingredienser 4 portioner
2 kg vit sparris
Salt,socker, vitpeppar
Citronsaft
1 stort ägg
1 tsk senap
1 dl citronolja
200g Feta
100 g jordgubbar
200 g ruccola
200 g körsbärstomater
1 liten gul lök
8 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
2 msk smör
Gör så här:
Tvätta sparrisen, skala och skär bort änden.
Koka upp vatten med lite salt, lite citronsaft och en tsk socker i.
Koka sparrisen i ca 15 minuter. Lyft ut och lägg på hushållspapper.
Sätt ugnen på 200 grader. Placera sparrisen i en ugnsform och smula över fetaosten. Fördela smöret i klickar ovanpå. Tvätta jordgubbar, putsa och skiva. Tvätta körsbärstomater och dela i mitten. Förbered även ruccolan. Skala och finhacka löken.
Blanda ihop vinäger, salt ,peppar, socker och löken. Vispa ner olivoljan.
Till majonnäsen dela ägget och lägg gulan ihop med 1/2 tsk salt, senap, peppar i en hög behållare.
Vispa med stavmixer på lägsta hastighet. Häll i oljan droppvis och vispa vidare till majonnäsen har önskad konsistens.
Gratinera sparrisen ca 15 minuter.
Blanda vinägretten med ruccolan och tomaterna.
Arrangera allt på tallriken, strö över jordgubbar och njut.
Till passar sesamgrillad fläsk eller kycklingfilé, men även fisk.