Glutenfri pecorino, citron och salviabröd
Mmm, så gott med dessa bröd som har en smarrig, saftig fyllning
och dessutom är glutenfria.
Ingredienser:
2 dl mjölk
50g färsk jäst
4 ägg
ca 12 dl glutenfri mjölmix
2 tsk salt
1 msk socker
300g rumsvarmt smör
4 dl finriven pecorino
2 pressade vitlöksklyftor
Rivet skal från en citron
ca 1 dl hackad färsk salvia
1 uppvispad ägg till pensling
Flingsalt
Gör så här:
Värm mjölken till fingervarmt, ca. 37°C.
Smula jästen i en bunke till en köksmaskin med degkrok, tillsätt mjölken och rör tills jästen löses upp.
Rör ner ägg, mjöl, salt, socker och pecorino och blanda ihop. Tillsätt smöret lite i taget och kör degen tills den är glansig och smidig, ca 10 minuter. Degen ska släppa från kanten.
Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 timme.
Under tiden gör i ordning fyllningen.
Bryn smöret i kastrull tills det blir gyllene och doftar nötigt. Ta från värmen och tillsätt riven citron, salvia och vitlök. Häll upp i en bunke.
Lägg degen på en mjölad bänk. Dela i 2 delar. Kavla ut en del till en ca 30 x 20 cm stor platta.
Pensla på fyllningen och rulla ihop. Skär i 10 bitar och lägg intill varandra på en smord ugnsplåt.
Platta till dem lite. Gör likadan med den andra degbiten.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över flingsalt.
Ställ in i mitten av ugnen, sänk temperaturen till 180°C och grädda i ca 30 minuter.
Går utmärkt att frysa och baka upp när man behöver.
