Helstekt Kalkon

Här kommer några tips kring helstekt kalkon!

Till en början rimma kalkonen under upptiningen. Då blir den härlig saftig sen.

Rimmningslagen består av 2 msk salt i 1 l vatten. Ta av höljet och placera kalkonen i en tillräcklig stor skål så den kan täckas helt av lagen. Gör 1 l lag i omgångar och häll på kalkonen tills den är täckt. Ställ kallt.
Det tar ca. 1–2 dygn tills den är färdig tinat.

2. Dela kalkonen med en vass sax eller kniv längs med varje sida av ryggbenet. Skär ut ryggbenet. Skär även inuti längs med bröstbenet så att du kan vika ut fågeln på ett galler.
Skär på båda sidan av låren så du kan vika in dem.
Torka av med papper. Peppra.
Smält 100g smör, blanda med 50g honung och 50g kinesisk soja.
Sätt ugnen på 190 grader.

Pensla kalkonen med smörblandningen! Fortsätt att göra så under hela tillagningstiden.
Sätt gallret ovanpå en plåt och stek kalkonen i ca.1 timme.
Den är färdig när innertemperaturen är på ca. 75 grader.
Låt den vila i ugnen ca 30 min.
Ta vara på stekskyn, sila av och använd till såsen!
Gör man på detta vis blir kalkonen mer jämt genomstekt och saftig!
Lycka till och ha en härlig middag!