Kåldolmar på spetskål
Mums så goda det blir med spetskål och förlåt utan ris ;)
Ingredienser:
600 g blandfärs
1 st spetskål
2 ägg
1 dl grädde
1/2 dl ströbröd
0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 1 krm spiskummin, 1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk smält smör
1 msk soja
1 msk sirap
Gör så här:
Skär bort roten från spetskålen och ta loss 8-10 blad. Låt kålbladen koka ett par minuter i saltat vatten.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och finhacka löken. Blanda grädden och ströbrödet med äggen, löken, samt kryddorna.
Rör om hastigt till en smidig smet ihop med färsen. Låt stå i kylen i ca 10 minuter.
Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form.
Vispa ihop det smälta smöret med sirap och soja.
Pensla domarna och sätt i ugnen i ca 30 minuter. Pensla igen efter halva tiden.
Sänk evt. värmen mot slutet om dolmarna får för mycket färg.
Servera tillsammans med kokt eller pressad potatis, gräddsås, rårörda lingon och valfria grönsaker.
Smaklig måltid!!!