Kött och surkålssoppa från Schlesien

Värmande, stärkande och mättande soppa från farmors receptlåda!

Ingredienser:

ca 300 g svamp 

1 gul lök

 50 g bacontärningar

1 kg tärnad fläskytterfilé 

2 stora röda paprika 

400 g surkål (burk eller i påsar) 

1,5 l grönsaksbuljong 

4 lagerblad 

1 nypa kumminfrön 

6 potatisar, fastkokande

 ½ tsk paprikapulver, starkt Salt peppar 

6 msk persilja 

150 g färskost + 1 dl fil 

1 tsk harissa

Gör så här:

Skär svampen i bitar. Stek utan fett tills vätskan har dunstat av.
Ställ åt sidan. Skala löken, halvera den och skär den i tunna skivor.
Stek baconet i en panna utan fett tills fettet kommer ut.Torka köttet,
tillsätt det och stek tills det är gyllenbrunt överallt.
Tillsätt sedan lök och fräs tills den är gyllenbrun. Häll i buljongen.
Rengör och tvätta paprikan och skär dem i fina strimlor.
Tillsätt, paprika,lagerblad,kummin,svamp och låt
sjuda på svag värme i cirka 40 minuter.
Skala och riv under tiden potatisen. Ca 20 minuter innan koktiden är
slut, vänd ner den rivna potatisen i surkålen och låt det hela småkoka
ytterligare 20 minuter tills det tjocknar.
Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
Tvätta persiljan, klappa torr, plocka bort bladen och hacka fint. Blanda färskosten med filen till en slät kräm och smaka av med harissa. Klicka över soppan och strö över persilja.
Servera evt. med nybakad bröd!
Guten Appetit!




428226553_1128721321900991_1788729971281874972_njpg

428523437_606560488330059_1370524582209613315_njpg

427684547_365326553014659_6782723838183849624_njpg
428314322_1533305804193035_6715086908953975595_njpg