Kött och surkålssoppa från Schlesien
Ingredienser:
ca 300 g svamp
1 gul lök
50 g bacontärningar
1 kg tärnad fläskytterfilé
2 stora röda paprika
400 g surkål (burk eller i påsar)
1,5 l grönsaksbuljong
4 lagerblad
1 nypa kumminfrön
6 potatisar, fastkokande
½ tsk paprikapulver, starkt Salt peppar
6 msk persilja
150 g färskost + 1 dl fil
1 tsk harissa
Gör så här:
Skär svampen i bitar. Stek utan fett tills vätskan har dunstat av.
Ställ åt sidan. Skala löken, halvera den och skär den i tunna skivor.
Stek baconet i en panna utan fett tills fettet kommer ut.Torka köttet,
tillsätt det och stek tills det är gyllenbrunt överallt.
Tillsätt sedan lök och fräs tills den är gyllenbrun. Häll i buljongen.
Rengör och tvätta paprikan och skär dem i fina strimlor.
Tillsätt, paprika,lagerblad,kummin,svamp och låt
sjuda på svag värme i cirka 40 minuter.
Skala och riv under tiden potatisen. Ca 20 minuter innan koktiden är
slut, vänd ner den rivna potatisen i surkålen och låt det hela småkoka
ytterligare 20 minuter tills det tjocknar.
Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
Tvätta persiljan, klappa torr, plocka bort bladen och hacka fint.
Blanda färskosten med filen till en slät kräm och smaka av med harissa.
Klicka över soppan och strö över persilja.
Servera evt. med nybakad bröd!
Guten Appetit!