Lussebullar med en tvist citron
Saftiga lussebullar med saffran och en tvist citron! Så goda!
Frys ner de som ni inte äter samma dag och ta fram efter hand.
Ingredienser:
18 dl vetemjöl
5 dl standardmjölk
2 dl socker
250 g kesella
150 g smör
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
1 påse saffranpaste (Santa Maria)
Avrivet skal från 1 tvättat citron (eko)
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Värm mjölk och smör till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke.
Blanda ut med en del av den uppvärmda mjölken.
Häll i resterande mjölk ihop med kesella, saffranpaste, socker, salt och det avrivna citronskalet.
Tillsätt mjölet bitvis under låg omrörning med degkroken.
När allt är välblandat, stanna och ta bort degkroken.
Täck över degen och låt jäsa ca. 1 timme på varm plats.
Häll degen på mjölat bakbord och bearbeta någon minut.
Dela degen i jämstora bitar ca 25 st.
Nu är det fritt farm för fantasin hur du vill att dina bullar ska se ut. Rulla dem i längder och snurra änderna åt varsitt håll eller
platta ut och använda pepparkaksformer.
Lägg bullarna på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Garnera med russin. Låt dem nu jäsa under bakduk i ca 1 timme till. Pensla med uppvispad ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i ugnen ca 6-8 min. till dem är gyllene.
Låt svalna innan servering.
Lycka till! Glad Lucia!