Rödbetsfoccacia
Mjöl av vete och rotfrukter, tyckte jag lät spännande. Kungsörnen har lanserat nya mjölblandningar.
Jag testade att använda i denna Focaccian och resultatet blev fantastiskt gott.
Den blir en läcker färgklick på sommarens allas bufféer.
Ingredienser:
- 4 dl rödbetsjuice
- 50 g jäst
- 1 msk rörsocker
- 10 dl mjöl av vete och rotfrukter
- 1 msk salt
- 1 msk flingsalt
- oliver
- 150 g tärnad fetaost
- 1 msk färsk, hackad rosmarin
- olivolja
- 1 krossad vitlöksklyfta
Gör så här:
Blanda jäst och socker i ljummen rödbetsjuice. Låt blandningen förjäsa en stund. Tillsätt sedan salt och mjöl i omgångar samtidigt som du knådar degen. Till sist lägg i en klick olivolja.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats till dubbel storlek.
Smörj en ugnsplåt med olivolja och fördela degen på den. Klappa ut den så den täcker plåten jämt och låt jäsa 15 minuter ytterligare.
Pricka hål i ytan med ett finger och pensla sedan med olivolja blandat med vitlöksklyftan.
Tryck nu fetaost och oliver i hålen om vartannat.
Se till att trycka ner ordentligt. Strö över rosmarin och flingsalt.
Grädda brödet i ca 20 minuter i 200 grader.
Buon appetito!
Tips: Focaccia smakar bäst färskt, men man kan steka den lätt i olivolja nästa dag så blir den underbar god igen!