Saffran och rödvinskokt Lammlägg med hemlagat rödkål och potatisklösse

En riktig rysare när det gäller husmanskost. Passar så fint nu till påsken.
Köttet blir så mört att det smälter i munnen.
Rödkålen går inte att jämföra med färdigköpt. Mums helt enkelt.
Vi gjorde en storsats med 6 lammlägg, vill du göra mindre halvera du receptet.

Ingredienser:

6 lammlägg
1 gul och 1 rödlök
Gurkmeja
Harissa
2 påsar saffran
Smör + rapsolja
4 buljongtärningar kött
1/2 liter rödvin
salt och peppar


Gör så här:

Skölj läggen och torka av.
Smält en klick smör och rapsolja i en stor stekpanna.
Krydda läggen med salt,peppar och harissa.
Stek i pannan så de får fin färg.
Placera läggen i en stor gryta. 
Smula i buljongtärningar.
Skala löken och halvera. Skär i skivor.
Stek löken i samma stekpanna i lite smör. Krydda med gurkmeja och saffran.

Lägg löken ovanpå. Ta gärna i en kvist rosmarin om du har.
Fyll på med vinet och sedan med vatten så köttet täcks. 
Koka på svag värme i ca 3 timmar.
Ta ut läggen och håll varm.
Häll spadet genom en sil och koka ner till häften.
Smaka av och red med maizena utrört i lite vin.


Ingredienser:

1 rödkål (ca 1,2 kg)

4 lökar

3 äpplen

3 lagerblad

2 kanelstänger

250 ml torrt rött vin

120 ml rödvinsvinäger

Salt, peppar

1 matsked socker, alt.erytriol

60 g gåsfett, alt. kokosfett

2 msk rårörda lingon

ev. lite maizena utrörd i lite vatten


Gör så här:

Ta bort de yttre bladen från kålen. Rengör, tvätta och kvarta kålen och skär ut stjälken. Skär kålkvarteren i fina strimlor. Skala löken, halvera dem och skär dem i strimlor. Skala, kvarta och kärna ur äpplena. Skär äppelkvarter i tunna skivor. Blanda kålstrimlor, lagerblad, kanel, vin, vinäger, äppelskivor och lökremsor i en skål. Krydda med salt, peppar och socker. Knåda kålen med händerna och marinera i ca 1 timme.

Hetta upp gåsfettet i en stor gryta. Tillsätt rödkålen och vätskan och låt puttra på medelvärme. Efter ca. 60 minuters tillagning, ( känn efter att kålen är lagom mjuk) rör ner lingonen. Krydda med salt och peppar. Blanda stärkelsen och lite vatten tills det är slätt. Rör ner den blandade stärkelsen i rödkålen, låt koka upp och låt puttra i ca 10 minuter. Mums!!!

Går att frysa!

432444882_936745211425982_516136927378494420_njpg

432507775_1114732906238943_1688378387355908847_njpg


432500985_3594354480826265_1119752005052810900_njpg


432456282_1408894426428692_3045199217141933495_njpg

432389974_778930344137184_4150425750477078750_njpg


432583702_917198710186962_2334037090373465469_njpg


432630036_895164572409510_5911916040966660432_njpg