Saffran och rödvinskokt Lammlägg med hemlagat rödkål och potatisklösse
Köttet blir så mört att det smälter i munnen.
Rödkålen går inte att jämföra med färdigköpt. Mums helt enkelt.
Vi gjorde en storsats med 6 lammlägg, vill du göra mindre halvera du receptet.
Ingredienser:
6 lammlägg
1 gul och 1 rödlök
Gurkmeja
Harissa
2 påsar saffran
Smör + rapsolja
4 buljongtärningar kött
1/2 liter rödvin
salt och peppar
Gör så här:
Skölj läggen och torka av.
Smält en klick smör och rapsolja i en stor stekpanna.
Krydda läggen med salt,peppar och harissa.
Stek i pannan så de får fin färg.
Placera läggen i en stor gryta.
Smula i buljongtärningar.
Skala löken och halvera. Skär i skivor.
Stek löken i samma stekpanna i lite smör. Krydda med gurkmeja och saffran.
Lägg löken ovanpå. Ta gärna i en kvist rosmarin om du har.
Fyll på med vinet och sedan med vatten så köttet täcks.
Koka på svag värme i ca 3 timmar.
Ta ut läggen och håll varm.
Häll spadet genom en sil och koka ner till häften.
Smaka av och red med maizena utrört i lite vin.
Ingredienser:
1 rödkål (ca 1,2 kg)
4 lökar
3 äpplen
3 lagerblad
2 kanelstänger
250 ml torrt rött vin
120 ml rödvinsvinäger
Salt, peppar
1 matsked socker, alt.erytriol
60 g gåsfett, alt. kokosfett
2 msk rårörda lingon
ev. lite maizena utrörd i lite vatten
Gör så här:
Ta bort de yttre bladen från kålen. Rengör, tvätta och kvarta kålen och skär ut stjälken. Skär kålkvarteren i fina strimlor. Skala löken, halvera dem och skär dem i strimlor. Skala, kvarta och kärna ur äpplena. Skär äppelkvarter i tunna skivor. Blanda kålstrimlor, lagerblad, kanel, vin, vinäger, äppelskivor och lökremsor i en skål. Krydda med salt, peppar och socker. Knåda kålen med händerna och marinera i ca 1 timme.
Hetta upp gåsfettet i en stor gryta. Tillsätt rödkålen och vätskan och låt puttra på medelvärme. Efter ca. 60 minuters tillagning, ( känn efter att kålen är lagom mjuk) rör ner lingonen. Krydda med salt och peppar. Blanda stärkelsen och lite vatten tills det är slätt. Rör ner den blandade stärkelsen i rödkålen, låt koka upp och låt puttra i ca 10 minuter. Mums!!!
Går att frysa!