Saint Agur Risotto med Päron-Ingefära-Confit

Gillar ni också sött och salt?

Den krämiga risotton ihop med päron-ingefära-confit är en dröm enligt sonen!
Här blir det sesamstekt fläskfilé till men ni kan ta annat eller ha den som den är helt enkelt.
Nyskördade primörer (kålrabbi, ärter, rädisa) sätter pricken över i :)


Ingredienser:
Confit 4 port.
- 1/2 kg päron ( fasta)
- 1 msk citronsaft
- 1 gul lök
- 1 msk finriven ingefära
- 100 g socker
- 2 dl äppelcidervinäger
- 1 kanelstång
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:
Skala päronen, kärna ur och tärna. Blanda med citronsaften.
Skala löken och tärna fint. Skala och finriv ingefära.
Karamellisera sockret i en gryta på inte för hög värme.
Häll i vinäger och låt småkoka under omrörning tills allt har löst upp sig.
Tillsätt päronen, kanel, lök, ingefära, chiliflakes och salt.
Dra ner värmen och låt småkoka ca 45 minuter tills vätskan kokat bort och en siraplikande röra finns kvar.
Om du dubblar receptet kan du spara confiten till senare tillfällen. Häll då i väl rengjorda glasburkar.
Passar fint till såväl kyckling som kallskuret eller vilt!
Ingredienser:
Risotto 4 port.
- Olivolja
- 140 g Saint Agur
- 250 g Avoiri ris
- 6 dl kalv eller grönsaksbuljong
- 1,5 dl vitt vin

Gör så här:
Stek riset glansig i lite olivolja. Tillsätt vitvin och låt småkoka tills vinet har kokat bort. Häll nu i så mycket buljong att riset är täckt med vätska. Låt småkoka under omrörning till vätskan koka bort, häll i mer buljong och upprepa.
Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.
Risotton ska bli krämig, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar ca. 20 minuter.
Sänk värmen och smula ner Saint Agur i risotton. Rör om tills osten har smält ner helt. Smaka evt. med salt och peppar.
Servera med päronconfit och valfritt tillbehör!
Smaklig måltid!

IMG_2993JPG

Saint Agur Risotto med Pron-Ingefra-Confitjpg