Schaschlik
Schaschlik
Grillspett med kött, lök och paprika som får puttra länge i en ljuvlig kryddig sås!!!
En tatarisk maträtt från min barndom som jag otroligt nog hade glömt bort i många år
Sååå gott
Ingredienser 4 portioner:
Träspett
500 g lamm eller fläskkött
300 g rimmad sidfläsk
3 paprika, gul, röd och grön
ett antal små röda och gula lökar
2 pkt passerade tomater
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk honung
3 tsk spiskummin
Curry, salt, peppar, paprikapulver, chiliflakes
3 msk olja
2 dl oxbuljong
Till servering:
Gräddfil, gurksallad, ris, klyftpotatis eller cous-cous
Gör så här:
Lägg träspetten i vatten.
Skala lök och vitlök, tvätta paprikan och dela.
Tärna kött, fläsket och paprika i tärningar (inte för små)
Trä ingredienserna på spetten i valfri ordning.
Stek spetten i olja tills de får färg, krydda med salt och peppar.
Lägg över i en ugnsform.
Skär överblivna grönsaker och fläsk i små tärningar och låt dem steka ihop med vitlöken i pannan.
Vid behov tillsätt mer olja.
Krydda med curry, häll i köttbuljong och tomaterna.
Smaka av med honung och de övriga kryddorna.
Låt puttra i 5 minuter. Häll sedan såsen över spetten och sätt i ugnen vid 175 grader i ca 90 minuter.
Såsen ska småputtra, så kolla att den gör det ;)
Täck med aluminiumfolie efter halva tiden.
Servera med avrunnen gräddfil ( evt med lite vitlök i) och gurksallad,
ris, klyftpotatis eller cous-cous!
Smaklig spis!!!