Schaschlik

Schaschlik

Grillspett med kött, lök och paprika som får puttra länge i en ljuvlig kryddig sås!!!

En tatarisk maträtt från min barndom som jag otroligt nog hade glömt bort i många år

Sååå gott

Ingredienser 4 portioner:

Träspett

500 g lamm eller fläskkött

300 g rimmad sidfläsk

3 paprika, gul, röd och grön

ett antal små röda och gula lökar

2 pkt passerade tomater

2 pressade vitlöksklyftor

3 msk honung

3 tsk spiskummin

Curry, salt, peppar, paprikapulver, chiliflakes

3 msk olja

2 dl oxbuljong

Till servering:

Gräddfil, gurksallad, ris, klyftpotatis eller cous-cous

Gör så här:

Lägg träspetten i vatten.

Skala lök och vitlök, tvätta paprikan och dela.

Tärna kött, fläsket och paprika i tärningar (inte för små)

Trä ingredienserna på spetten i valfri ordning.

Stek spetten i olja tills de får färg, krydda med salt och peppar.

Lägg över i en ugnsform.

Skär överblivna grönsaker och fläsk i små tärningar och låt dem steka ihop med vitlöken i pannan.

Vid behov tillsätt mer olja.

Krydda med curry, häll i köttbuljong och tomaterna.

Smaka av med honung och de övriga kryddorna.

Låt puttra i 5 minuter. Häll sedan såsen över spetten och sätt i ugnen vid 175 grader i ca 90 minuter.

Såsen ska småputtra, så kolla att den gör det ;)

Täck med aluminiumfolie efter halva tiden.

Servera med avrunnen gräddfil ( evt med lite vitlök i) och gurksallad,

ris, klyftpotatis eller cous-cous!

Smaklig spis!!!

Schaschlik1jpg