Surdegsbröd med fullkorn
Doften av nygräddad surdegsbröd väcker barndomsminnen där jag ser mormor böjd över det stora karet med deg och forma limporna. Hon var mästare på det. I byn stod det ett bakhus med stenugn som alla kunde boka upp sig för att grädda sina bröd. Där ville jag gärna vara med och sitta i ett hörn. När brödet var färdig, skar hon av änden, strök på tjockt med smör och lät mig smaka. Jag blir tårögt än i dag så gott var det.
Nu testade jag den färdiga surdegen från Kron Jäst och resultatet blev toppen! Prova ni med!!!
Ingredienser 2 bröd: 1 påse Surdeg fullkornsvete Kron Jäst25 g Jäst för matbröd5 dl kallt vatten5 dl vetemjöl durum7,5 dl Kärnvetemjöl med fullkorn2,5 tsk salt eller havssalt1,5 msk oliv- eller rapsoljaGör så här:
Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan övriga ingredienser utom salt.
Knåda till en smidig deg, 2 min sakta och 6 min snabbt i maskin. Häll i saltet i slutet, sista 2 min i maskin på snabb hastighet. Degen får vara lös, men inte kladdig.
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 h.
Vid degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 h.
Häll upp degen på bordet. Dela i 2 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form.
Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 h.
Sätt ugnen på 260 °C.
Skåra bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 230 °C.
Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på galler.