Svartrot-potatisstomp

Fattigmanssparris kallas de för, men ack så gott!
Svartrötter kan man inte få nog av tycker vi!
Detta recept passar ypperligt till stekt fisk!
Här blev det gös med knaperstekt bacon!
Men den passar lika bra till gås, kalkon eller nästan vad som helst ;)

Ingredienser 4 portioner:

800 g svartrötter
400 g potatis
1 citron (ekologiskt)
salt & peppar
riven muskotnöt
150 g smör
1 dl vitvin
3 dl standardmjölk
1/2 dl hackad persilja


Gör så här:

Skala potatisen och tärna. Täck med vatten.
Tvätta citronen, dela och pressa ut saften.
Använd engångshandskar när du skalar svartrötterna.
Lägg dem omedelbart i lite vatten med citronsaften, då dem snabbt blir mörka.
Skär i tunna skivor och fräs med 1 msk smör tills det tar färg.
Krydda med salt och muskot.
Tillsätt i vinet och låt det nästan koka bort.
Häll av potatisen och rör ner i grytan. Tillsätt mjölken,
samt 2 dl vatten. Låt koka i ca. 20 minuter.
Häll av grönsakerna och fånga upp vätskan.
Krossa sedan ihop med smöret med en visp eller potatisstöt så grovt eller fint du vill ha stompen.
Tillsätt av kokvätskan tills du har fått önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner den hackade persiljan.
Voilá! Låt det smaka!