Tomatchutney
Kryddig chutney på gula tomater, men givetvis kan ni ta vilka tomater som helst.
Den passar utmärkt till kallskuret, fläsk, kyckling och ostbrickan.
Ingredienser:
– 2 kg tomater
– 2 äpplen
– 2 chili
– 6 gula lökar
– 8 vitlöksklyftor
– 2 dl sherryvinäger
– 4 msk honung
– 2 st stjärnanis
– 10 st nejlikor
– 1 msk kanel
– salt och peppar
– 2 msk whisky ( inget måste)
Gör så här:
Skär ett kryss i varje tomat.
Skålla dem i kokande vatten och skala, skär i tärningar.
Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala, kärna ur och tärna äpplena.
Blanda tomater, lök, vitlök, chili, honung, vinäger, äpplena, nejlikor, stjärnanis, kanel och evt.whisky i en kastrull.
Koka på svag värme till du har en lagom konsistens. Rör om då och då!
Smaka av med salt och peppar. Ta upp nejlikor och stjärnanis.
Mixa chutneyn om du vill ha den slät eller låt den vara som den är.
Häll upp på väl rengjord glasburk. Sätt på lock och låt den svalna.
Förvara chutneyn kall så håller den flera veckor.

