Trorskrygg med asiatiskt touch
Smörstekt torskrygg på blomkålspuré med citronpicklad lök, brynt ingefärssmör och miringurka.
Ingredienser 4 portioner
4 bitar torskrygg
Glutenfri eller vanlig panko
1 gul lök
0.75 dl citronjuice, färskpressad
1 gurka
1 blomkålshuvud
1 dl vispgrädde
2 msk finhackad ingefära
2 salladslökar
Socker, salt, peppar, gurkmeja
Mirin
Smör
Gör så här:
Skala, halvera och skiva löken tunt. Koka upp citronjuice och 0,5 dl socker och lägg ner löken.
Låt koka 1 minut. Dra av från plattan och låt svalna. Häll bort lagen före servering.
Skala gurkan och skiva längs med mandolinen. Rör ner 1 tsk salt i 1 dl mirin och lägg gurkskivorna i lagen.
Skär blomkålen i bitar och lägg i en kastrull med vatten. Koka upp och sjud sakta tills den är mjuk.
Häll av vattnet. Mixa blomkålen ihop med 1 dl grädde. Smaka av med salt, peppar och gurkmeja. Håll varmt.
Lägg smör och ingefära i en kastrull och låt koka tills smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt.
Smöret är perfekt brynt vid 125°. Ta av från värmen och kyl kastrullen snabbt i vattenbad. Håll varmt.
Skiva salladslöken tunt.
Salta fisken och värm en stekpanna till medelhög temperatur. Rulla fisken i pankon.
Stek fisken i rikligt med smör ca 4 minuter på varje sida.
Ta upp gurkskivorna och rulla ihop. Arrangera blomkålspuré, torsk, löken och gurkan på tallriken.
Ös över det brynta smöret och strö över salladslöken.
Garnera gärna med ärtskott, blommor och blad!
Låt det smaka.
Vintips: Det portugisiska vinet Louco smakade utmärkt till, friskt och fruktigt.
Det kommer från en småskaligt vingård som heter António José Saramago och finns i beställningssortimentet, nr.2284 på Systembolaget.


