Trorskrygg med asiatiskt touch

Smörstekt torskrygg på blomkålspuré med citronpicklad lök, brynt ingefärssmör och miringurka.

Ingredienser 4 portioner

4 bitar torskrygg

Glutenfri eller vanlig panko

1 gul lök

0.75 dl citronjuice, färskpressad

1 gurka

1 blomkålshuvud

1 dl vispgrädde

2 msk finhackad ingefära

2 salladslökar

Socker, salt, peppar, gurkmeja

Mirin

Smör

Gör så här:

Skala, halvera och skiva löken tunt. Koka upp citronjuice och 0,5 dl socker och lägg ner löken.

Låt koka 1 minut. Dra av från plattan och låt svalna. Häll bort lagen före servering.

Skala gurkan och skiva längs med mandolinen. Rör ner 1 tsk salt i 1 dl mirin och lägg gurkskivorna i lagen.

Skär blomkålen i bitar och lägg i en kastrull med vatten. Koka upp och sjud sakta tills den är mjuk.

Häll av vattnet. Mixa blomkålen ihop med 1 dl grädde. Smaka av med salt, peppar och gurkmeja. Håll varmt.

Lägg smör och ingefära i en kastrull och låt koka tills smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt.

Smöret är perfekt brynt vid 125°. Ta av från värmen och kyl kastrullen snabbt i vattenbad. Håll varmt.

Skiva salladslöken tunt.

Salta fisken och värm en stekpanna till medelhög temperatur. Rulla fisken i pankon.

Stek fisken i rikligt med smör ca 4 minuter på varje sida.

Ta upp gurkskivorna och rulla ihop. Arrangera blomkålspuré, torsk, löken och gurkan på tallriken.

Ös över det brynta smöret och strö över salladslöken.

Garnera gärna med ärtskott, blommor och blad!

Låt det smaka.

Vintips: Det portugisiska vinet Louco smakade utmärkt till, friskt och fruktigt.

Det kommer från en småskaligt vingård som heter António José Saramago och finns i beställningssortimentet, nr.2284 på Systembolaget.



277180114_1012954292761157_7275921277356896861_njpg

d4d2afd0-9fdf-4ff0-bb2f-d90a162eef4djpg

277233207_2308871422635781_1904171998649713840_njpg